Buon Appetito Topoľčany - Talianské potraviny

Kultúra kávy

Káva sa stala veľmi obľúbeným a vyhľadávaným nápojom po celom svete. Avšak práve Taliansko dalo svetu pojem talianské expresso.

Kávovník je rozšírený vo všetkých tropických oblastiach sveta. Vo vnútri plodu obsahuje dve semená, ktoré sa bežne nazývajú kávové zrná.Kultúra ORO Caffé (zlatej kávy) začína v tomto počiatočnom štádiu. Iba tie najlepšie zrná sú v mieste svojho pôvodu starostlivo vyberané aby vdýchli život našej káve.Proces praženia je dôkladne kontrolovaný krok za krokom najmodernejšou technológiou pre dosiahnutie vysoko kvalitného výsledného produktu.V tejto fáze sú zrná otvorené a prevezmú na seba ich typický tvar, čím sa zvýši objem a zníži hmotnosť. Rôzne druhy kávy sú predmetom osobitného praženia: Arabské potrebujú o niečo dlhší čas praženia tak, aby nedošlo k zmene delikátnej chuti ktorá ich odlišuje, zatiaľ čo robustné, vyžadujú kratšie praženie a preto intenzívnejšie.Základom kvality ORO Caffé sú solídne skúsenosti a  vynikajúce znalosti v pražení kávy, ktoré prinášajú tú pravú arómu a chuť.

Kultivácia a príprava kávy

Pestovanie kávy začína v škôlkach, kde sú tisíce starostlivo vybraných semien zasadené jednotlivo. Asi po roku rastlina dosahuje 50 cm a najzdravšie a najsilnejšie sú zasadené na plantáži. Rastliny zrejú asi 3-4 roky pre dosiahnutie optimálnej produkcie. Na rozdiel od techník  používaných inými producentmi , sú plody pre ORO Caffè ešte selektívne vyberané ručne. Nezrelé sú ponechané na rastline, iba zrelé plody sú vyberané pre zabezpečenie jednotnej kvality.Po vybraní, plody podstúpia počiatočný proces čistenia,  odstránenia lístia a iných zvyškov.V ďalšej fáze, je odstránená dužina okolo bôbov.

Praženie a miešanie

Čo sa týka praženia, ORO Caffé používa elektronický systém s horúcim vzduchom, všetky fázy prípravy sú dôkladne monitorované. Okrem toho, aby bola zaistená optimálna kvalita výrobkov, teplota a prúdenie vzduchu sa mení v závislosti na potrebe praženia konkrétneho duhu kávy. Napríklad, Arabica potrebuje ľahšie praženie s dlhším trvaním, aby nedošlo k zmene delikátnej chuti, ktoré ich odlišujú. Robustné druhy, vyžadujú kratšie praženie ktoré musí byť intenzívnejšie. Týmto spôsobom je zaručená vysoká kvalita a aróma kávy .Dosiahnutie vysokej úrovne kvality výrobkov je tiež dané metodikou, s ktorou sa káva mieša. Miešanie spája rôzne druhy kávy rôzneho pôvodu. V prípade ORO Caffé sa miešanie vykonáva vždy až po pražení.